Fara iubire suntem o mare de pulbere in oceanul vietii.

Fara iubire suntem o mare de pulbere in oceanul vietii.
"Cinstesc in tine locul unde isi are originea intregul univers. Daca te afli in acel loc in tine si eu sunt in acel loc in mine, inseamna ca suntem un intreg". Namaste tuturor!

8 mar. 2010

Egalitatea dintre sexe

8 Martie...

Ziua internationala a femeii, ziua in care omagiem cea mai draga faptura din vietile noastre.
Fiinta care tine echilibrul universului, care anima intreaga suflare... faptura care da sens existentei in totalitatea ei... FEMEIA...
Fie ca vorbim de mamele noastre, de surori, iubite, sotii sau.... amante, femeia este in centrul atentiei. Intr-o lume patriarhala am ajuns, totusi, sa ne permitem luxul de a transforma o (1) zi din an intr-o "asa-zisa" sarbatoare dedicata mamelor.
Practic, insemnatatea zilei de 8 martie este cu totul alta, insa societatea in care traim a reusit, de-a lungul anilor, sa transforme aceasta sarbatoare pur ideologica si/sau politica intr-una comerciala.
Astazi, pe meleagurile mioritice, si nu numai, ziua de 8 martie este o sarbatoare in care barbatii isi arata recuostinta si dragostea fata de femeie, in general, intr-o maniera asemanatoare celei de Sf. Valentin - la randul ei sarbatoare imprumutata.
Se pare ca societatea ultra-tehnologizata in care traim a cam dat uitarii intelesurile primare ale zilei de 8 martie si a inceput sa strige in diverse organizatii feministe ca ar exista, pe undeva, o asa-zisa egalitate intre sexe... Este totusi paradoxal, daca ne gandim mai bine, ca peste tot (in tarile dezvoltate, evident) se vorbeste raspicat de aceasta egalitatea intre "sexul frumos si sexul tare " (fie vorba intre noi, o aberatie mai mare decat asta nu cred ca se putea nascoci)....
Spun paradoxal pentru ca, la o simpla privire, putem observa cum este ierarhizata "sotietatea" lui Caragiale. 2-3 femei in Parlament, inca 2-3 in Guvern si asa-zisele organizatii de femei ale diverselor partide politice autohtone. Sunt tare curioasa daca poate veni cineva cu argumente pro, legat de prejudecatile barbatilor din secolul XXI. Cu toate ca avem la dispozitie internetul, o sursa "inepuizabila" de informatii, sunt convinsa ca nu sunt multi aceia care au dat un search pe "Goagle sau Gugle" pentru a afla cu adevarat ce se celebreaza de 8 martie.
Sa purcedem in calatoria noastra...
Asadar... la inceput a fost coasta lui Adam... tot barbat - din ea s-a nascut femeia. Sarind peste cateva mii de ani buni ajungem la femeia "aparat reproductiv" care, ducand o viata relativ "parazitara" este prost si putin instruita. Evident, geniul era considerat ca apartinand exclusiv sexului masculin iar femeia, in conditia data, era condamnata sa traiasca in umbra barbatului. Este drept ca au existat si femei-faraon dar nu despre asta vorbim acum... Ma incumet, totusi, sa ma limitez la continentul american si la cel european A.D.
Intorcandu-ma la conditia femeii din vremurile "de mult apuse" sau nu, la femeia ingenunchiata in fata societatii
pline de prejudecati (asa cum o consideram noi astazi, fiindca in vremurile acelea era un lucru normal ca femeia sa aiba un statut inferior) pot spune doar ca sabloanele femeilor intelectuale au inceput sa prinda contur abia prin secolul XVII-XVIII. Daca viata de la curte ofera sansa anumitor femei sa acceada la educatie, masa femeilor ramane in afara adevaratei culturi. Saloanele si balurile date in inalta societate raman inaccesibile femeilor de rand care se lupta in continuare cu viata mizera. Barbatul insa, atotputernic, distant si impunator reuseste sa "evolueze" odata cu societatea patriarhala.
Femeia, pe de alta parte, reuseste abia prin secolul al XIX sa razbata prejudecatile pietrificate in societate. De-a lungul secolelor super ego-ul masculin (daca pot spune asa) a plasat femeia pe o tereapta inferioara barbatului. Cu greu isi castiga dreptul la vot, la educatie, la cultura si mult mai tarziu la politica.
Asadar, daca este sa vorbim despre ziua de 8 Martie si de insemnatatea ei ar trebui, intai de toate, sa ne gandim la represiunile indurate de femei de-a lungul istoriei. Miscarea de emancipare si rolurile jucate de femeie de-a lungul istoriei nu mai pot fi insa negate. Nu degeaba se spune ca in spatele oricarui barbat puternic se afla o FEMEIE.
In concluzie...
Lansata in construirea societatii moderne, femeia "emancipata" este catalogata ca fiind "celibatara" renuntand astfel la eticheta pusa pe nedrept secole de-a randul de "fiinta incapabila sa gandeasca".
Femeia de astazi nu este numai parte integranta a lumii masculine ci devine un pilon al societatii, fara de care universul in care ne ducem efemera existenta nu s-ar putea contura. Societatea moderna face ca femeia sa devina din supusa barbatului, rivala sa....
Asadar, cereti luna de pe cer pentru ca FEMEIA poate face imposibilul... posibil.

La multi ani! tuturor femeilor independente!!!!

4 comentarii:

emy spunea...

vreau sa-ti multumesc fff mult pentru aceste extraordinare versuri cred ca as putea sa-ti multumesc in numele tuturor femeilor din lume
Minunat !

perfida spunea...

asa este suntem tari ai mare dreptate.
unde ai fost pana acum ?

picturilacomandaPSG spunea...

Buna Emy,
comentariul tau cred ca se refera la o alta postare... la cea legata de urarea de 8 martie...
Oricum, iti multumesc pentru aprecieri...

picturilacomandaPSG spunea...

Perfida...
interesant pseudonim... sa indraznesc, sau nu, sa iti raspunn la mesaj - poate este o capcana?!? :))
Unde am fost pana acum? Buna intrebare... intr-o lume creata de mine, cu reguli bine stabilite... lume fictiva care m-a facut sa sufar enorm in momentul in care am vrut sa evadez satula fiind de personajele care participau la "bunul mers al lucrurilor"... dar... destul despre mine...
Din mesajul tau, scurt si la obiect, imi rezulta ca esti o feminista convinsa... poate vii cu vre-o idee buna de dezbatere...

Trimiteți un comentariu

Impresiile tale:

SOGNI BLU